Skip to content Skip to footer

Se upp för Global Offensive när damerna äntrar esporten

Esport har länge varit en arena som främst förknippas med män. Gaming generellt har i stort sett alltid varit männens planhalva, i allt från dataspel till online betting. Även om det också främst varit män som spelat från start, är könsfördelningen långt mer jämlik idag. Det är också något som börjar synas mer och mer även inom esporten. Ett stort kliv för damerna togs bland annat i augusti i år, när Ninjas in Pyjamas presenterade sitt nya damlag – Global Offensive.

Ninjas in Pyjamas – störst på flera plan

De svenska Ninjas in Pyjamas har definitivt bidragit till att sätta Sverige på esport-kartan. Med ungefär 250 anställda är de en av de största aktörerna inom esport och man har uppvisat enorma spelskickligheter genom åren. 

Det första man tänker på när man hör Ninjas in Pyjamas är som regel Counter Strike, där ju laget också haft sina största framgångar. Bland annat är man i år med och tävlar i Rio Major, där man redan kvalificerat sig till att starta på Legend nivån. De slipper alltså kvalomgången. 

Det är dock inte enbart I Counter Strike som Ninjas in Pyjamas haft lag som tävlat. De har genom åren varit aktiva inom flera olika grenar av esporten. 

Något man däremot inte varit aktiv inom – förrän nu – är den kvinnliga scenen. Ninjas in Pyjamas grundades år 2000, och i 2022 har man presenterat sitt första damlag. Det kan låta som att de är en aning sena på bollen, men faktum är att de hör till de första som gör även en kvalificerad damsatsning. Det ska bli väldigt spännande att se om bettingsidor med odds på esport kommer vara snabba att få med sig den nya satsningen. Sidor som Uberlycky odds och liknande brukar vara kvicka när det kommer till att få med sig de senaste trenderna inom odds och betting. 

Två erfarna svenskor i laget

I Global Offensive, namnet på Ninjas in Pyjamas nya damlag, finner vi per idag två svenskor. Dessa ligger inne med riktigt fina erfarenheter och för de flesta esportare är det två bekanta namn. Tilde ”7licious” Byström och Jennica ”jenkon” Sjögren är de två svenska spelare som har en plats i Global Offensive. Namnen känns igen från bland annat det svenska damlandslaget inom esport. 

Man har höga ambitioner redan från start, vilket indikerar att det är en samling drivna spelare som samlats i laget. I samband med introduktionen av laget förklarade Tilde Byström bland annat att deras första mål är att bli bäst bland kvinnorna. Därefter vill de ta plats även på den vanliga scenen där männen spelar, för att bli ett av de bästa lagen även där. 

Höjda röster om uppdelade lag

Vanligtvis när det gäller sport, så tävlar kvinnor och män för sig. Det har sin grund i att det finns stora skillnader i de fysiska förutsättningarna mellan könen. Att låta kvinnor och män tävla mot varandra hade med andra ord inte varit rättvist – åtminstone inte inom de sporter där männens fysiska överlägsenhet gett dem en odiskutabel fördel.

Inom esporten spelar däremot fysiska skillnader mellan könen inte någon roll och man förväntas inte ha någon spelmässig fördel baserat på vilket kön man har. Röster har därför höjts om att kvinnor och män ska kunna tävla tillsammans.

Om detta säger Byström att:

“-Det finns ju inga fysiska begränsningar inom e-sporten. Men just nu i och med att kvinnor är sådan minoritet så är inte nivån lika hög än, det kommer nog ta några år. Under tiden behövs sådana här initiativ för att få in fler kvinnor.”. 

Förhoppningsvis kommer vi också att få se allt fler kvinnliga spelare inom esporten framöver. När man väl öppnat upp för initiativet, blir det ofta en ketchupeffekt. Huruvida den kommer relativt snart eller ej, återstår att se. Det kommer iallafall bli väldigt spännande att följa. 

Show CommentsClose Comments

Leave a comment