Skip to content Skip to footer

Letar du efter något nytt att titta på? 5 tv-serier som du kanske inte har hört talas om

Utbudet av tv-serier som finns att tillgång på dagens streamingplattformar är gigantiskt och blir bara större för varje år som går. Det finns så mycket att välja mellan att det är svårt att veta vad man ska titta på. Bland alla alternativ döljer sig det en hel del guldkorn som du kanske inte har hört talas om. 

När man kommer hem från en lång dag på jobbet eller i skolan vill man bara kunna koppla av. Vissa föredrar tv-spel eller att slå sig ner på en uteservering medan andra spelar casinospel online i mobilen. Man kanske vanligast av allt är att slå på en tv-serie. 

Känslan av att man redan har sett allt som går att finna på Netflix, Disney+, Max, Prime och alla andra tjänster är inte ovanlig. Det finns dock nästan alltid några guldkorn som man har råkat missa. Här kommer därför fem tips på tv-serier som du kanske inte har hört talas om. 

The Bear

Om du har ett konto Disney+ har du utan tvekan stött på reklam för tv-serien The Bear. Om du inte har gett detta intensiva drama ett försök är det kanske dags att göra det nu. Säsong 2 har nämligen precis haft premiär och mötts av glödande recensioner. 

I handlar om stjärnkocken Carmen som flyttar hem till Chicago för att ta över sin avlidna storebrors restaurang. Stället är i minst sagt dåligt skick, men Carmen – som kallas just “The Bear” – har stora ambitioner. Han stöter dock på patrull när det visar sig att de anställda inte är lika sugna på förändring som han är.

Varje avsnitt utspelar sig i ett rafflande tempo som ibland för tankarna till actionserier snarare än draman. Det gäller att hålla i hatten för att hänga med i alla narrativa svängar och överraskningar. Serien har hyllats för sin realism och sitt sätt att porträttera det intensiva livet som anställd på en restaurang. 

Än är det inte fastslaget om det blir någon tredje säsong av The Bear. Men med tanke på vilken enorm succé det har blivit talar väldigt mycket för att Carmen och hans kollegor kommer att återvända. 

The Leftovers 

The Leftovers är en sådan där serie som få har sett men som alla som har gjort det älskar. Serien ligger högt upp på mångas listor av favoriter. Bakom de tre säsongerna ligger en av skaparna till succéserien Lost, Damon Lindelof. Tillsammans med författaren Tom Perrotta – som skrivit boken vars handling första säsongen utgår ifrån – har han skapat en mörk och dystopisk framtid. 

Serien handlar om hur två procent av jordens befolkning plötsligt försvinner. Ingen vet vart de tog vägen eller varför de gjorde det. Det verkar inte finnas någon förklaring till vilka som valdes heller. När säsong ett av The Leftovers börjar har tre år gått sedan händelsen, som går unde namnet “the rapture”. 

Justin Theroux spelar huvudrollen som polischefen Kevin Garvey. Hela hans familj klarade sig från “the rapture”, men trots att varken hans fru, son eller dotter försvann satte händelsen djupa sår i dem. 

The Leftovers är ingen serie som man slår på för att se något avslappnande. Tv-serien utforskar teman som sorg, tro och mening på ett sätt som ofta blir ganska tungt. Ett avsnitt åt gången är att rekommendera. 

The Newsroom

Mindre deppigt blir det i The Newsroom – den geniala manusförfattaren Aaron Sorkins snabbpratande serie om en amerikansk nyhetsredaktion. Sorkin har en väldigt igenkännbar stil i sitt författande, med klipska repliker levererade i ett rasande tempo. Även om du inte känner igen hans namn har du högst troligt sett något av hans andra verk, som A Few Good Men, Vita Huset, The Social Network, Steve Jobs och The Trial Chicago 7.

The Newsroom är mer av samma vara. Sorkins filmer och tv-serier liknar i mångt och mycket teater. Ett faktum som inte är så märkligt med tanke på att han kommer från just teatervärlden. 

I huvudrollen hittar vi Jeff Daniels. Han spelar nyhetskanalens karismatiska ankare och ansikte utåt. Något som ger The Newsroom extra nerv är det faktum att man använder sig av riktiga nyhetshändelser istället för fiktiva. Trots att serien har några år på nacken adderar detta en dimension till upplevelsen, då man högst troligt kommer att känna igen flera av händelserna. 

Om du har sett och gillat något av Sorkins tidigare verk kommer du definitivt att finna stor behållning i The Newsroom. Det gäller dock att spetsa öronen. Replikerna levereras i ett så högt tempo att det kräver en viss nivå av fokus för att hänga med i svängarna. 

Community

Under 00-talets andra halva exploderade de amerikanska utbudet av humorserier. How I Met Your Mother, The Office, Big Bang Theory, Parks and Recreation och många fler slogs om tittarnas uppmärksamhet. Med så många enorma serier rullande på samma gång var det svårt att sno åt sig uppmärksamheten från tittarna. 

En av de komedier som lanserades under denna period men som kanske inte fick lika mycket uppmärksamhet som de största var Community. Serien har i dag en slags kultstatus, men var långt ifrån en succé när den kom. 

I Community får vi möta en brokig skara individer som av olika anledningar studerar på ett community college. Handlingen kretsar kring en studiegrupp som samlas varje dag för att plugga spanska – ofta utan att lära sig ett enda nytt ord. 

Serien är skapad av Dan Harmon, som senare gick vidare till supersuccén Rick & Morty. Likt Rick & Morty är även Community fylld till bredden med lika mycket barnsliga som smarta skämt och enorma skopor referenser till populärkulturella fenomen, som Star Wars och Doctor Who. 

Community är en perfekt serie om man vill ha en serie att bara slappna av i soffan med. Det är utan tvekan den mest lättsmälta titeln på listan. 

Drive to Survive

Sist ut är en dokumentärserie om Formel 1. Ett ämne som kanske inte får särskilt många som inte gillar motorsport att reagera. Men även om man inte gillar racing är det ändå värt att ge Drive to Survive ett försök. 

I varje säsong får man ta del av bakom kulisserna-material från det gångna året i Formel 1. Intriger, spänning och rafflande tävlingar levereras för fulla muggar. Bli inte förvånad om du är ett F1-fan när du är klar. 

Show CommentsClose Comments

Leave a comment